Τα έμβρυα ακούν και θυμούνται το νανούρισμα!

455

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ένα έμβρυο μπορεί να ακούσει το νανούρισμα που του τραγουδάει η έγκυος μητέρα του, αρκετούς μήνες προτού αυτό γεννηθεί, καθώς επίσης να το θυμάται για καιρό μετά τη γέννησή του, πράγμα που βοηθά το παιδί αργότερα να αναπτύξει τις γλωσσικές ικανότητές του.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ελσίνκι έκαναν πειράματα με 24 γυναίκες στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους και τα επανέλαβαν μετά τη γέννηση των παιδιών. Οι μισές έγκυες γυναίκες τραγουδούσαν στα αγέννητα παιδιά τους επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες όχι.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εγκέφαλοι των μωρών που, όσο ήσαν στη μήτρα, είχαν ακούσει τις μελωδίες των νανουρισμάτων από την μητέρα τους, αντιδρούσαν πολύ πιο έντονα, όταν άκουγαν τα ίδια νανουρίσματα αμέσως μετά τη γέννησή τους, αλλά και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών!

Οι επιστήμονες απέδειξαν πως τα έμβρυα όχι μόνο ακούνε τις μελωδίες μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους, αλλά τις θυμούνται για μήνες μετά τη γέννησή τους. Όπως επισημαίνουν, αυτή η ικανότητα πρώιμης μνήμης και μάθησης μπορεί να βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας του παιδιού.