Μαμά σε μεγαλύτερη ηλικία; Δεν επηρεάζεται η υγεία του παιδιού!

105

 

Οι Γερμανοί επιστήμονες, αναλύοντας στοιχεία που αφορούσαν 18.000 παιδιά από τις ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μητέρες 35-44 ετών δεν είναι λιγότερο υγιή όταν φτάσουν στη μέση ηλικία, συγκριτικά με τους ανθρώπους γεννήθηκαν από μητέρες 25-34 ετών.

 

Αξιοσημείωτο στοιχείο της μελέτης είναι πως τα άτομα που έχουν γεννηθεί από μητέρες που ήταν 20-24 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι μητέρες ήταν 25-34 ετών όταν τους γέννησαν.

 

Οι ειδικοί ανέφεραν πως ενώ ισχύει ότι η μεγάλη μητρική ηλικία ενέχει κίνδυνο αποβολής αλλά και ανωμαλιών, η γέννα σε νεαρή ηλικία ενέχει σοβαρότερα προβλήματα τελικά.

 

Στη διάρκεια των μετά την συνεκτίμηση της μητρικής μόρφωσης και της ημερομηνίας θανάτου, τα άτομα που είχαν γεννηθεί από μητέρες άνω των 35 ετών δεν κινδύνευαν περισσότερο να είναι λιγότερο υγιή συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί από νεότερες γυναίκες. Με άλλα λόγια, η αρνητική επίδραση της προχωρημένης μητρικής ηλικίας είχε εξαφανιστεί.

 

Πάντως, τα άτομα που είχαν γεννηθεί από γυναίκες 20-24 ετών υπέφεραν από 5% περισσότερες ασθένειες από εκείνα που είχαν γεννηθεί από μητέρες 25-34 ετών. Και το ποσοστό ήταν υψηλότερο, περίπου 15% για κείνους που είχαν γεννηθεί από κοπέλες 14-19 ετών.