Στοματική υγεία: μάθετε το παιδί σας να φροντίζει τα δόντια του

233

 

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Επισκεφθείτε 1 με 2 φορές τον χρόνο τον οδοντίατρο για έλεγχο των δοντιών του παιδιού και αν χρειαστεί θα σας συμβουλέψει ο ίδιος, κάποιος καθαρισμός κλπ. Επίσης σε περίπτωση τερηδόνας, ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας υποδείξει τον καταλληλότερο τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης.

 

Συχνό βούρτσισμα των δοντιών

Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιδί σας πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Για κάθε ηλικία υπάρχει κατάλληλη οδοντόκρεμα όπως και κατάλληλη οδοντόβουρτσα. Μετά την ηλικία των 8-10 ετών μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας πως να χρησιμοποιεί και το οδοντικό νήμα.

 

Παίξτε!

Κάντε τη διαδικασία του βουρτσίσματος να μοιάζει με παιχνίδι. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί με το παιδί σας. Αγοράστε μαζί οδοντόβουρτσα με κάποιον από τους αγαπημένους ήρωες καρτούν που κυκλοφορούν στο εμπόριο.  

 

Περιορίστε ζαχαρούχες τροφές

Προσπαθήστε να μειώσετε στο παιδί την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κεκορεσμένους υδατάνθρακες, όπως οι σακχαρούχες τροφές και τα ροφήματα. Ιδιαίτερα αυτές οι τροφές πρέπει να αποφεύγονται στα ενδιάμεσα των γευμάτων, και αν καταναλωθούν, να καταναλωθούν μαζί με τα κυρίως, ώστε τα δόντια του να μην εκτίθενται για πολύ ώρα στα οξέα.