Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το μαξιλάρι μας;

76

Για αυτό και σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς πρέπει να το αλλάζουμε συχνά. Και αυτό, διότι με τον καιρό έχει γεμίσει βρωμιές, σμήγμα (λίπος) από το πρόσωπό σας, νεκρά δερματικά κύτταρα και ακάρεα, που προκαλούν σπυράκια και ακμή, κατά τον δρα Ρόμπερτ Έξμαν, διευθυντή του Ιδρύματος Sleep to Live, στη Βόρειο Καρολίνα, στο οποίο επιστήμονες και κατασκευαστές δημιουργούν προϊόντα για βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Από την πλευρά του, ο δρ Μαρκ Νιούστρομ, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Κάνσας, εξηγεί πως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που συσσωρεύονται στα πολυκαιρισμένα μαξιλάρια μπορεί να επιδεινώσουν τις κρίσεις άσθματος και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το – φαινομενικά αναίτιο – συνάχι ή βήχας.

Ο δρ Νιούστρομ εκτιμά ότι τα δύο τρίτα των πασχόντων από αλλεργίες έχουν αυξημένη ευαισθησία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα οποία ζουν στα κλινοσκεπάσματα και στα χαλιά του σπιτιού.

Αν, λοιπόν, ένας πάσχοντας από αλλεργία συνέχεια παρουσιάζει αλλεργική κρίση το πρωί, είναι πιθανό να ευθύνεται το μαξιλάρι του.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το ιδανικό είναι να αλλάζουμε μαξιλάρι κάθε 6 μήνες έως το αργότερο 2 χρόνια. Την διετία συνιστά και το Συμβούλιο Ύπνου της Βρετανίας.