Εμβόλιο προστατεύει πειραματόζωα από καρκινικούς όγκους

105

 

Ερευνητές ανάπτυξαν εμβόλιο που παρέχει κάποια προστασία έναντι των όγκων στον εγκέφαλο, σε πειραματόζωα.

Το εμβόλιο δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί σε μη φυσιολογικά κύτταρα.

Η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά κλινικές δοκιμές, ενδεχομένως, θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία.

Οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, επομένως χρειάζεται επειγόντως περισσότερη έρευνα για να έχουν οι ασθενείς καλύτερες επιλογές.

Ερευνητική ομάδα του National Centre for Tumour Diseases, στη Χαϊδελβέργη, ανέπτυξε εμβόλιο που στοχεύει τα κύτταρα όγκων στον εγκέφαλο.

Βασίζεται στη φυσική ικανότητα ορισμένων ασθενών με όγκους στον εγκέφαλο να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού έναντι της νόσου -αν και δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου.

Η δοκιμή στα πειραματόζωα έδειξε ότι εμβόλιο μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει τη φυσική διαδικασία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Michael Platten, δήλωσε ότι μπορούμε να προκαλέσουμε αντίδραση του ανοσοποιητικού παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε ορισμένους ασθενείς με όγκος στον εγκέφαλο, οι οποίοι έχουν φυσική ανοσία αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο.

Η ερευνητική ομάδα πρόκειται να κάνει αίτηση για έγκριση ώστε να αρχίσει κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, τον επόμενο χρόνο, στη Γερμανία.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Nature.”

‘Αλλοι ερευνητές, παγκοσμίως, εξετάζουν παρόμοια εμβόλια για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού ώστε να καταπολεμά τον καρκίνο.


Πηγή:

“Nature”