Κίνδυνος πρόωρου τοκετού για εγκύους ακόμα και με δύο ποτά την εβδομάδα

487

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί οι γυναίκες που πίνουν ακόμη και δύο ποτά την εβδομάδα κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί πρόωρα το μωρό τους και να έχει βάρος μικρότερο του κανονικού.

Η έρευνα που βασίστηκε στην μελέτη των συνηθειών σχεδόν 1.300 εγκύων στη Βρετανία, έδειξε ότι οι έγκυοι τηρούν γενικά το όριο των πολύ δύο ποτών την εβδομάδα μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Το 53% των ερωτηθέντων έπιναν λιγότερο ή περισσότερο πάνω από το όριο των δύο ποτών την εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αυτές οι γυναίκες ήταν κυρίως μεγαλύτερες στην ηλικία, πιο μορφωμένες και πιο πλούσιες από τον μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως το 13% των μωρών που γεννήθηκαν, ήταν λιποβαρή και το 4,3% γεννήθηκαν πρόωρα. Όσες γυναίκες έπιναν δύο ή περισσότερα ποτά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν μωρό πρόωρο ή λιποβαρές.

Αυξημένο κίνδυνο γέννησης πρόωρου ή λιποβαρούς μωρού είχαν και όσες γυναίκες έπιναν αλκοόλ κατά την περίοδο λίγο προτού μείνουν έγκυοι, η οποία επίσης θεωρείται κρίσιμη.