Οι παππούδες παχαίνουν τα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

358
Caucasian grandmother feeding her three year old grandson a piece of chocolate cake while she is holding him in her arms. They both have blond hair. The little boy is wearing a blue t shirt. They are inside standing by a window. Shot with a Canon 5D Mark 3 . rm

Νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το δόγμα «όσο πιο μεγαλόσωμο, τόσο πιο υγιές» εξακολουθεί να επικρατεί στις αντιλήψεις πολλών ηλικιωμένων.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά συχνά επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο το σωματικό βάρος των εγγονιών τους.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που μεγαλώνουν με τους ηλικιωμένους συγγενείς τους έχουν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με  μία νέα μελέτη.

Η μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 23 προγενέστερων, οι οποίες διεξήχθησαν σε εννέα χώρες. Όπως έδειξε, οι παππούδες συχνά έχουν παρωχημένες αντιλήψεις για τις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για τις αντιλήψεις τους για την υγιεινή ζωή.

«Οι παππούδες προσφέρουν στα παιδιά σοφία, τα διδάσκουν τις παραδόσεις και τους παρέχουν καθοδήγηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ruopeng An, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Σχολή Brown του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Δημιουργούν επίσης όμορφες αναμνήσεις με τα εγγόνια τους, χαρίζοντάς τους έτσι μια κληρονομιά από την οποία θα ωφελούνται για όλη τους τη ζωή».

Και αρνητική επιρροή
Ωστόσο, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις δυνητικά αρνητικές επιρροές τους», πρόσθεσε. «Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι συνήθεις που τους διδάσκουν όσον αφορά την διατροφή και την άσκηση».

Όπως εξήγησε ο Dr An, πολλοί παππούδες εξακολουθούν να πιστεύουν στο δόγμα «όσο πιο μεγαλόσωμο, τόσο πιο υγιές». Άλλοι απλώς δεν πιστεύουν στα νεότερα ευρήματα της επιστήμης.

Έτσι, ενθαρρύνουν τα εγγόνια τους να τρώνε μεγαλύτερα και πιο συχνά γεύματα. Τους προσφέρουν επίσης πολλά γλυκά και τηγανητά φαγητά, συχνά ως τρόπο για τους δείξουν την αγάπη τους. Για να μην τα επιβαρύνουν εξ άλλου, δεν τα αφήνουν να κάνουν δουλειές στο σπίτι.

Με αυτούς τους τρόπους, όμως, αφενός τα μαθαίνουν να τρέφονται ανθυγιεινά, αφετέρου τους στερούν μια βασική μορφή φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν τα παιδιά ανθυγιεινό σωματικό βάρος.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι οι τάσεις αυτές είναι κοινές στους παππούδες όλων των λαών. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και σε άλλες χώρες.

«Η σχέση των παππούδων με τα εγγόνια τους είναι πολύπλοκη και ανεκτίμητη. Ωστόσο οι ηλικιωμένοι πρέπει να γνωρίζουν για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά από την παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία», τόνισε ο Dr An.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Childhood Obesity.

iatropedia.gr