Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τον θάνατο του σκύλου στο Χονγκ Κονγκ!

260

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση ότι απεβίωσε ο υπερήλικας σκύλος, που είχε βρεθεί με «ασθενώς θετικό» αποτέλεσμα στον ιό SARS-COV-2 στο Χονγκ Κονγκ. Τι ακριβώς συνέβη;
Και έχει ως εξής:
«Στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε, όσο το δυνατό, περισσότερο τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε και την πληροφόρηση όλων μας, δημοσιεύουμε τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με τον σκύλο που είχε μολυνθεί από τον SARS-COV-2 στο Χονγκ Κονγκ.

Η 60χρονη ιδιοκτήτρια του σκύλου, επιβεβαιωμένο κρούσμα, εισήλθε στο νοσοκομείο στις 25 Φεβρουαρίου 2020 και εξήλθε του νοσοκομείου στις 8 Μαρτίου 2020.
Ο σκύλος μπήκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020.

Δείγματα από μύτη, στόμα και κόπρανα πάρθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου, 5 Μαρτίου, 9 Μαρτίου, 12 Μαρτίου, 13 Μαρτίου 2020 και έγινε RT-PCR (ανίχνευση γενετικού υλικού του ιού).

Στις 28 Φεβρουαρίου βγήκαν ασθενώς θετικά τα δείγματα από μύτη και στόμα.

Στις 2, 5 και 9 Μαρτίου βγήκε ασθενώς θετικό μόνο το δείγμα από τη μύτη.

Στις 12 και 13 Μαρτίου βγήκαν όλα τα δείγματα αρνητικά.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δοκιμή VNT: Τεστ εξουδετέρωσης του ιού με τον ορό του ζώου, ώστε να φανεί αν το ζώο έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού. Η δοκιμή βγήκε αρνητική στις 12 Μαρτίου.

Ο συνδυασμός των Αρνητικών RT-PCR αποτελεσμάτων (δεν υπάρχει γενετικό υλικό του ιού πλέον), των Αρνητικών VNT αποτελεσμάτων (το ζώο δεν ανέπτυξε καν αντισώματα για τον ιό) και της απουσίας οποιουδήποτε κλινικού συμπτώματος στο ζώο, οδήγησε στο τερματισμό της καραντίνας στις 13 Μαρτίου.
Ως εκ τούτου και μόνο η ανάγνωση των δεδομένων οδηγεί στο απλό συμπέρασμα ότι το υπερήλικο ζώο προφανώς και δεν άντεξε το stress στο οποίο υποβλήθηκε αναγκαστικά με την καραντίνα και τις απανωτές δειγματοληψίες.

Θα ήταν τουλάχιστον αντιεπιστημονικό  το να βγάλει κανείς συμπέρασμα ότι ο θάνατος του ζώου οφείλεται στον SAR – COV-2».

Πηγή: Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος