Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος, μόλις δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Ανοιγμα των δημοτικών προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς!

36

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του ΓΕΑ, Υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε σήμερα την ενημέρωση ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.878. Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,2% είναι άνδρες, ενώ 626 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Θετικά μηνύματα έρχονται και από τις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας μειώθηκαν σε 19 συμπολίτες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη, ενώ 100 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στη χώρα μας έτσι οι νεκροί παραμένουν συνολικά 171. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα.

Ανοιγμα των δημοτικών προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Θετικά στοιχεία παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ μίλησε και για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

«Η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά, έχουμε καλά επιδημολογικά στοιχεία, μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της εστίασης αλλά και δομών φιλοξενίας από τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Για ακόμη μία φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέστησε την προσοχή των πολιτών με αφορμή το άνοιγμα των εστιατορίων, ενώ για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα. «Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και ανέφερε ότι η εμπειρία από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική.

«Δεν επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες, χρειάζεται προσοχή»
Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στο άνοιγμα της εστίασης από αύριο καθώς σημείωσε ότι «η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες. Πρέπει να επιδείξουμε σύνεση και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας».

Στη συνέχεια, ο υποπτέραρχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που που δείχνουν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων: «Η επιτροπή συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για αυτό θέμα των δημοτικών σχολείων ώστε να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι επιδημιολόγοι είναι υπέρ του ανοίγματος».

Επειτα, πρόσθεσε: ότι είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές, ενώ, ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός. Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα των δημοτικών, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Τι ισχύει με γυμναστήρια-ξενοδοχεία
Ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου σε ερώτησε σχετικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στα ξενοδοχεία, ανέφερε: «Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που ως επί τω πλείστον είναι μεγαλύτερα και υπάρχουν οδηγίες για την διαχείριση κρούσματος. Η καλοκαιρία και η χαμηλή υγρασία συμβάλουν στην περαιτέρω άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού»

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε επίσης πως τα γυμναστήρια δεν αποτελούν ίδια περίπτωση με τα ξενοδοχεία, καθώς στα γυμναστήρια οι μεταφορές σταγονιδίων και σωματιδίων είναι πολύ αυξημένες, άρα απαιτείται καλύτερος αερισμός των χώρων αυτών. «Θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή για τα ξενοδοχεία», ανέφερε.

Οι επιπτώσεις της μάσκας στους ανθρώπους με προβλήματα ακοής
Σε ερώτηση σχετικά με το τι προβλέπεται σχετικά με τη χρήση μάσκας στο περιβάλλον ανθρώπων με πρόβλημα στην ακοή, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, υπογράμμισε ότι «Η μάσκα μπορεί να αντικατασταθεί από την προσωπίδα, ώστε κωφάλαλοι και βαρύκοοι συμπολίτες μας να μπορούν να επικοινωνούν με τους οικείους τους».

«Σίγουρα η χρήση της μάσκας είναι κουραστική, ειδικά όταν τη φοράμε συνεχώς για πολλές ώρες», παραδέχθηκε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πρέπει να προβλεφθούν κάποια διαλείμματα μέσα στην εργασία, ώστε να βγάλει κανείς για λίγο τη μάσκα του, αλλά πάντοτε τηρώντας τους κανόνες ορθής χρήσης της».