Κορωνοϊός: Καμπανάκι γιατρών από την Ιταλία: Οι επιπλοκές είναι χειρότερες απ’ ό,τι πιστεύαμε!

913

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μπορεί να είναι πολύ χειρότερες απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, ακόμη και σε άτομα με ήπια λοίμωξη, προειδοποιούν ερευνητές και γιατροί στη βόρεια Ιταλία.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μη συνέλθουν ποτέ, ενώ είναι ευάλωτες όλες οι ηλικιακές ομάδες λένε οι γιατροί που διαπίστωσαν νέες επιπλοκές από την Covid-19, όπως προβλήματα ψύχωσης, αϋπνίας, νεφροπάθειας, λοιμώξεων στη σπονδυλική στήλη, χρόνια κόπωση και προβλήματα κινητικότητας σε πρώην ασθενείς του κορωνοϊού στη Λομβαρδία. Κι όπως λένε οι ειδικοί ο κορωνοϊός είναι μια συστημική λοίμωξη που επηρεάζει όλα τα όργανα του σώματος κι όχι μόνον μια αναπνευστική νόσος, όπως πιστευόταν αρχικά.

Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι έχει μειωθεί αισθητά η ικανότητά τους να εργάζονται, να συγκεντρώνονται ή ακόμη και να μετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες και άτομα που θεωρούν ότι δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν ανησυχούν μήπως μολυνθούν από τον φονικό κορωνοϊό με τα σχεδόν 570.000 θύματα ανά την υφήλιο μπορεί να βάζουν τους εαυτούς σε κίνδυνο να κολλήσουν μια νόσο που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στη ζωή τους αν αγνοήσουν τα μέτρα προφύλαξης, όπως η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, το συχνό, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
«Συστημική νόσος» η Covid-19

Οι προειδοποιήσεις τους έρχονται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για ένα επικείμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη βόρεια Ιταλία κι ενώ οι Αρχές εξετάζουν παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του έτους. «Αρχικά νομίζαμε ότι είναι μια άσχημη γρίπη, μετά ότι πρόκειται για μια δύσκολη γρίπη με μια πολύ άσχημη πνευμονία, αλλά στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι μια συστημική νόσος που προκαλεί βλάβη στα αγγεία σε ολόκληρο το σώμα, στα νεφρά και τον εγκέφαλο», λέει ο δρ Ρομπέρτο Κοζεντίνι, επικεφαλής του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο. «Βλέπουμε λοιπόν άλλες οξείες εκδηλώσεις νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτούν αιμοκάθαρση ή εγκεφαλικά επεισόδια και στη συνέχεια οξεία εμφράγματα του μυοκαρδίου, τόσο πολλές επιπλοκές ή άλλες εκδηλώσεις του κορωνοϊού. Κι επίσης βλέπουμε τώρα κι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού με χρόνια βλάβη από τον ιό».

Αλλά και η δρ Εμανουέλα Κατενάτσι, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Κρεμόνα, προειδοποιεί από την πελυρά της ότι ο κορωνοϊός προκαλεί βλάβες σε μια σειρά οργάνων: «Πρόκειται για μια συστηματική λοίμωξη, μερικά από τα όργανα μας εμφανίζουν τα μεγαλύτερα, χαρακτηριστικότερα προβλήματα, όπως οι πνεύμονες όπως γνωρίζουμε, αλλά επίσης ο εγκέφαλος και το δέρμα -μερικές φορές έχουμε αγγειίτιδα – οπότε δεν είναι [μόνο] μια λοίμωξη του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού, δεν τελειώνει εκεί», σημειώνει.
Τα ευρήματα των Ιταλών γιατρών στους ασθενείς τους αντικατοπτρίζουν εκείνα μιας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο University College London, όπου ερευνητές διεπίστωσαν σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές από την Covid-19, μεταξύ άλλων παραλήρημα, φλεγμονές στον εγκέφαλο, εγκεφαλικά επεισόδια και βλάβες στο νευρικό σύστημα σε 43 άτομα ηλικίας 16 έως 85 ετών. Ορισμένοι από τους ασθενείς δεν είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα δύσπνοιας και οι νευρολογικές διαταραχές ήταν η πρώτη και μοναδική ένδειξη ότι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Η συμβουλή των γιατρών από την Ιταλία είναι σαφής: «Μην μολυνθείτε από τον κορωνοϊό»…