Θέστε στόχους….και αποφύγετε την άνοια

Happy-Old-People

Όταν δίνετε νόημα στη ζωή σας, θέτοντας κάποιους στόχους, τότε διατρέχετε πολύ μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν Αμερικανοί επιστήμονες σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο Archives of General Psychiatry.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους, τα καταφέρνουν καλύτερα και δεν επηρεάζονται από φυσικές ενδείξεις άνοιας ή και του Αλτσχάιμερ.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν ειδικά τεστ στα οποία είχαν υποβληθεί 250 ηλικιωμένοι, οι οποίοι μετέπειτα απεβίωσαν και οι εγκέφαλοί τους εξετάστηκαν για τον βαθμό εξάπλωσης των συμπτωμάτων της άνοιας. Οι εθελοντές στα τεστ που έκαναν έπρεπε να προσδιορίσουν κατά πόσο αισθάνονταν ότι είχαν κάποιο σκοπό στη ζωή τους.

 

Οι ειδικοί συσχέτισαν τα ψυχικά βιώματα των εθελοντών με την κλινική κατάσταση του εγκεφάλου κατά τη μεταθανάτια αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων που είχαν ενδείξεις άνοιας όπως οι πλάκες β-αμυοειδούς που ενοχοποιούνται για τον θάνατο των εγκεφαλικών νευρώνων, εκείνοι που αισθάνονταν ότι εν ζωή είχαν έναν σκοπό, επηρεάζονταν λιγότερο από την πρόοδο της άνοιας και τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

 

Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι που είχαν στόχους, είχαν περίπου 30% βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών τους, συγκριτικά με εκείνους που θεωρούσαν ότι δεν είχαν κάποιον συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή τους.

Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391