Εντοπίστηκε πρωτεΐνη που καταστέλλει το βιολογικό ρολόι

detected protein_that_suppresses_the_biological_clock

 

Έρευνα ανακάλυψε ότι πρωτεΐνη που ονομάζεται PASD1, η οποία συνδέεται με καρκινικά κύτταρα είναι ισχυρός παράγοντας καταστολής του βιολογικού ρολογιού το οποίο καθοδηγεί τους καθημερινούς ρυθμούς των κυττάρων στον οργανισμό.

Η διαταραχή του ρολογιού έχει συνδεθεί με ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η Carrie Partch, καθηγήτρια στο University of California Santa Cruz, δήλωσε ότι το ρολόι δεν διαταράσσεται πάντα στα καρκινικά κύτταρα, αλλά έρευνες έδειξαν ότι η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού στους ποντικούς οδηγεί τους όγκους να αναπτύσσονται γρηγορότερα και ένα από αυτά που κάνει το βιολογικό ρολόι είναι να θέτει περιορισμούς στο πότε μπορούν να διαιρεθούν τα κύτταρα.

Η έρευνα προστίθεται σε ενδείξεις ύπαρξης σχέσης μεταξύ καρκίνου και διαταραχής του κιρκαδιανού ρυθμού.

Προσφέρει επίσης νέα στοιχεία για το μοριακό μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού.

Η Partch σημείωσε ότι η κατανόηση του πώς η PASD1 ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Θα μπορούσαμε δυνητικά να βρούμε δρόμους να τη διαταράξουμε, στους καρκίνους στους οποίους εκφράζεται.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης κυτταρικές σειρές καρκίνου που εκφράζουν την PASD1 και έδειξαν ότι το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης γύρισε προς τα πίσω το βιολογικό ρολόι στα συγκεκριμένα κύτταρα.

Η Partch κατέληξε, σημειώνοντας ότι με την κατανόηση του τι είναι αυτό που κάνει το ρολόι να χτυπά, ενδεχομένως θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε σημεία όπου μπορούμε να παρέμβουμε με φάρμακα για την αντιμετώπιση διαταραχών στις οποίες διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι.


Πηγή:

''Molecular Cell''Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391