Πρωτεΐνη στο αίμα βοηθά στη διάγνωση καρκίνου στον πνεύμονα;

human lungs_csa

 

Επιστήμονες στο Wistar Institute των ΗΠΑ, ανακάλυψαν πρωτεΐνη στο αίμα που φαίνεται πως είναι πιο ακριβή στον εντοπισμό του καρκίνου στον πνεύμονα σε σύγκριση με τις τρέχουσες μεθόδους εξέτασης.

Αν η ακρίβεια του βιοδείκτη μπορεί να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερη δοκιμή, αυτό θα μπορούσε να αναπτυχθεί τεστ αίματος για ετήσια εξέταση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Qihong Huang, δήλωσε ότι αν μπορέσουν οι ερευνητές να αναπτύξουν απλό τεστ αίματος που θα είναι πιο ακριβές από την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης τότε θα μπορεί να διαγιγνώσκεται πιο έγκαιρα ο καρκίνος με λιγότερο ακριβό επεμβατικό τεστ και μεγαλύτερης ακριβείας.

Ο Huang εστίασε σε CTA, που συχνά βρίσκονται σε κύτταρα όγκων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Μετά την ανάλυση 116 διαφορετικών CTA, οι ερευνητές εντόπισαν την πρωτεΐνη AKAP4 ως πιθανό βιοδείκτη που θα μπορούσε να διαχωρίσει αποτελεσματικά ασθενείς με και χωρίς καρκίνο στον πνεύμονα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν τον AKAP4 ως βιοδείκτη, σε πιλοτική ομάδα που περιείχε 264 δείγματα αίματος ασθενών με καρκίνο πνεύμονα και 135 δειγμάτων ελέγχου.

Ο Huang δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο Huang δήλωσε ότι ο AKAP4 φαίνεται πως είναι πολύ αποτελεσματικός βιοδείκτης για τον εντοπισμό του μη μικροκυτταρικού καρκίνου στον πνεύμονα. Αν μπορέσουν οι ερευνητές να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα σε πιο ισχυρή έρευνα θα έχουν τη δυνατότητα για νέα, πιο ακριβείας μέθοδο εξέτασης που θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.


Πηγή:

''Oncotarget''Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391