Νομίζετε ότι «καίγεστε» όταν σας αγγίζει; Κι όμως…πράγματι καίγεστε!

touch1

Πόσες φορές - όλες αν όχι οι περισσότερες - έχετε αισθανθεί ότι «καίγεστε» στο άγγιγμα ενός άνδρα; Τελικά δεν το νομίζετε απλά. Συμβαίνει. Στ’ αλήθεια δηλαδή σας «καίει» το άγγιγμά του…

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του Πανεπιστημίου Σαιντ Άντριους στη Σκωτία όταν ένας άνδρας αγγίξει το πρόσωπο μιας γυναίκας, τότε αυξάνεται η θερμοκρασία στο δέρμα της.

 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αύξηση στην θερμοκρασία του δέρματος προκαλείται από την επιτάχυνση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει κοκκίνισμα του προσώπου, καθιστώντας το έτσι πιο ελκυστικό.

 

Το σχεδόν αδιόρατο κοκκίνισμα του ανδρικού προσώπου μπορεί επίσης να αποτελεί ακούσια ένδειξη ερωτικής διέγερσης προς το άτομο που δέχεται το χάδι, γράφουν οι επιστήμονες του Σαιντ Άντριους στην επιθεώρηση «BiologyLetters».

 

Στη διάρκεια των μελετών οι ερευνητές έβγαζαν θερμικές φωτογραφίες τις νεαρές εθελόντριες χωρίς αυτές να το γνωρίζουν, όταν δύο μέλη της ομάδας τους (ένας άντρας και μία γυναίκα) παρίσταναν ότι μετράνε την θερμοκρασία του δέρματός τους χρησιμοποιώντας μία πλαστική συσκευή. Οι «μετρήσεις» γίνονταν στην παλάμη, στο μπράτσο, στο θώρακα και στο πρόσωπό τους, με την κάθε μία να διαρκεί 2 δευτερόλεπτα.

 

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κάθε φορά που ακουμπούσε τις εθελόντριες ο άνδρας ερευνητής, η θερμοκρασία στο δέρμα τους αυξανόταν – η μέση αύξηση ήταν 0,1 βαθμοί Κελσίου. Η αύξησή της όμως ήταν πολύ εντονότερη όταν τις άγγιζε σε πιο ιδιαίτερα σημεία όπως στο πρόσωπο και στο θώρακα. Αντίθετα όταν τις άγγιζε η ερευνήτρια, οι αυξήσεις ήταν μηδαμινές.

 

Οι επιστήμονες ωστόσο, τονίζουν ότι θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες για να διαπιστώσουν με σιγουριά εάν αυτές οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή και στο χρώμα του προσώπου, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό αλλά δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391