Ελαττώστε το αλάτι και αποφύγετε τον καρκίνο!

eating salt

Το πολύ αλάτι επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία μας: προκαλεί υπέρταση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Παράλληλα έχει σχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Και ο περιορισμός του αλατιού ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στομάχι!

 

Όπως επισημαίνει το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου, ο περιορισμός του άλατος σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα, όπως το μπέικον, το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στο στομάχι.

 

Μάλιστα σύμφωνα με υπολογισμούς του, ο ένας στους επτά καρκίνους του στομάχου στη Δύση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο κόσμος περιόριζε την κατανάλωση άλατος στα επίπεδα που συνιστώνται για καλή υγεία.

 

Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κοφτό κουταλάκι του καφέ, για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών δίχως προβλήματα όπως η υπέρταση ή η νεφροπάθεια. Όμως η μέση κατανάλωση στη Δύση υπερβαίνει τα 8,6 γραμμάρια την ημέρα, ενώ στη χώρα μας αγγίζει τα 10 γραμμάρια.

 

Αξίζει να τονιστεί δε ότι το περισσότερο από το αλάτι που τρώμε δεν είναι το επιτραπέζιο που προσθέτουμε στο φαγητό και τη σαλάτα μας, αλλά το «κρυφό» που ήδη υπάρχει στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το 40% της ημερήσιας κατανάλωσης άλατος προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε.

 

Πολύ αλάτι, περιέχουν τα αλμυρά τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα πατατάκια, αλλά και τρόφιμα πολύ πιο υγιεινά, όπως τα δημητριακά για πρωινό.

Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391