Οίνος ευφραίνει και…. το πεπτικό;

womamRedWine

Το κόκκινο κρασί έχει πολλά οφέλη, με κυριότερο την ικανότητά του να προστατεύει την καρδιά. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά που περιέχει το κόκκινο κρασί είναι ικανά να ωφελήσουν και το στομάχι.

 

Σαφώς οι επιστήμονες δεν συνιστούν σε κάποιον που έχει πρόβλημα, την κατανάλωση κρασιού. Όμως τα προβιοτικά που περιέχει το κρασί φαίνεται πως υποστηρίζουν την πεπτική υγεία. Τα προβιοτικά μάλιστα είναι πολύ δημοφιλή τελευταία και προστίθενται σε ολοένα περισσότερα τρόφιμα. Υπάρχουν όμως κάποια τρόφιμα, όπως το γιαούρτι και το κρασί, που τα έχουν εκ φύσεως.

 

Στη διάρκεια των μελετών οι ερευνητές ζήτησαν από μικρή ομάδα εθελοντών να αποφύγουν το αλκοόλ για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν τρεις διαφορετικές, 20ήμερες φάσεις. Στην πρώτη, έπιναν κόκκινο κρασί – περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα. Στην δεύτερη, έπιναν την ίδια ποσότητα από ένα κόκκινο κρασί, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το αλκοόλ. Και στην τρίτη, έπιναν καθημερινά 100 ml τζιν.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις δύο φάσεις με τα δύο είδη κρασιού, υπήρχε βελτίωση της βακτηριακής σύνθεσης του εντέρου, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την φλεγμονή.

 

Μικρές βελτιώσεις στην χλωρίδα του εντέρου παρατηρήθηκαν και την περίοδο που οι εθελοντές έπιναν τζιν, αλλά οι επιδράσεις κατά τις περιόδους που έπιναν κόκκινο κρασί ήταν πολύ εντονότερες.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μελέτη αποδεικνύει ότι δυο-τρία ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα, μπορούν να βελτιώσουν την πεπτική υγεία.

Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391