Τονώστε τη μνήμη σας με… μέντα και δεντρολίβανο!

Mint-tea-for-memory

Θέλετε να τονώσετε τη μνήμη σας; Πιείτε τσάι μέντας και μυρίστε δεντρολίβανο! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη.


Αντιθέτως, αν θέλετε να χαλαρώσετε το μυαλό σας, πιείτε χαμομήλι και μυρίστε λεβάντα, συνιστούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northumbria.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο μελέτες. Στην πρώτη μελέτη εξέτασαν τις επιδράσεις διαφόρων ροφημάτων σε 180 εθελοντές, οι οποίοι πριν τα καταναλώσουν συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ψυχικής διάθεσής τους.

Είκοσι λεπτά μετά την κατανάλωση, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων, και στη συνέχεια συμπλήρωσαν πάλι ερωτηματολόγια ψυχικής διάθεσης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι ήπιαν ρόφημα μέντας παρουσίασαν βελτίωση στην μακροπρόθεσμη και την ενεργή μνήμη, καθώς και στην εγρήγορση.

Αντίστοιχα, το ρόφημα χαμομηλιού φάνηκε να επιβραδύνει τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης (επομένως είναι ό,τι πρέπει για καλό ύπνο το βράδυ).

«Η εκ διαμέτρου αντίθετη δράση αυτών των βοτάνων συνάδει με τις ιδιότητες που παραδοσιακά τους προσδίδονται», δήλωσε ο δρ Μος.

Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 150 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων σε δωμάτια που μύριζαν δεντρολίβανο, λεβάντα ή είχαν ουδέτερη μυρωδιά.

Τα αρώματα των βοτάνων είχαν διασκορπιστεί στο αέρα μέσω συσκευών αρωματισμού, στις οποίες είχαν προστεθεί λίγες σταγόνες από τα έλαιά τους.

Οι εθελοντές που μύριζαν το άρωμα του δεντρολίβανου παρουσίασαν βελτίωση στην προοπτική μνήμη τους, δηλαδή στην ικανότητα να θυμούνται ένα γεγονός που θα συμβεί λίγο αργότερα και να θυμούνται να κάνουν κάτι μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Επιπλέον, το δεντρολίβανο αύξανε σημαντικά την εγρήγορσή τους.

Αντίστοιχα, το άρωμα της λεβάντας αύξανε σημαντικά την ηρεμία και το αίσθημα ευχαρίστησης που ένιωθαν.

Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391