Ψάρια κατά της κατάθλιψης!

woman-eating-fish

Καταναλώστε ψάρια συχνά και βελτιώστε την ψυχική σας διάθεση! Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες από την Κίνα.


Οι ειδικοί, ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους τα στοιχεία 26 προγενέστερων μελετών που διεξήχθησαν την περίοδο 2001-2014, και  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαρκής κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει κατά μέσον όρο 17% τον κίνδυνο εμφανίσεως κατάθλιψης.

Μάλιστα, οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Qingdao, διαπίστωσαν ότι η προστατευτική δράση των ψαριών ήταν διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες.

Οι άντρες φαίνεται ότι προστατεύονται περισσότερο από την κατάθλιψη όταν τρώνε ψάρια: η μείωση του κινδύνου σε αυτούς ήταν 20%, ενώ στις γυναίκες 16%.

«Οι μελέτες αυτές συσχέτισαν επίσης την υψηλή κατανάλωση ψαριών με μειωμένη συχνότητα της κατάθλιψης, επομένως ενδέχεται να υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα ψάρια και την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φανγκ Λι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Στατιστικών Υγείας του πανεπιστημίου.

Εν τούτοις, αυτό παρατηρήθηκε μόνο στις μελέτες που είχαν γίνει στην Ευρώπη, και όχι στις υπόλοιπες που είχαν διεξαχθεί στην Βόρειο Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί η κατανάλωση ψαριών μοιάζει να δρα πιο προστατευτικά στους ευρωπαϊκής καταγωγής ανθρώπους.

Η κατάθλιψη προσβάλλει 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα για εν γένει διαφύλαξη της υγείας.

Πρώτες Βοήθειες - Τηλέφωνα

  • Εφημ. Ιατροί Αθήνας - Πειραιά: 105
  • Εφημ. Ιατροί Δήμων Πρωτεύουσας: 101
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών: 150
  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210.77.93.777
  • Σταθμός Πρώτων βοηθειών ΙΚΑ: 210.64.67.811
  • Κέντρο Αιμοδοσίας: 210.82.19.391